Terapia cu testosteron: de câte tipuri este

Terapia cu testosteron: de câte tipuri este

Vorbim astăzi despre terapia cu testosteron. Știai că testosteronul e un hormon masculin care contribuie la dezvoltarea caracteristicilor sexuale primare cum ar fi aparatul genital masculin? El contribuie și la cele secundare precum creșterea masei musculare, transformarea vocii și creșterea părului. 

Așadar, testosteronul e un hormon important. Odată cu înaintarea în vârstă, însă, producția hormonului scade, iar un nivel scăzut de testosteron poate determina atât pierderea masei musculare cât și scăderea libidoului, adică mai puțin interes pentru sex.

Din fericire, terapia cu testosteron a devenit din ce în ce mai populară, fiind folosită pentru a trata diverse afecțiuni asociate cu lipsa acestui hormon. Cu toate acestea, terapia nu este lipsită de controverse și există multe lucruri de luat în calcul înainte de a te hotărî să urmezi această formă de tratament. 

Este important să înțelegem atât beneficiile potențiale ale acestor alternative, cât și riscurile la care te poți expune.

Ce roluri are testosteronul la bărbați?

Înainte să vorbim despre terapia cu testosteron, e important de spus că acest hormon are o mulțime de roluri. 

Iată care principalele roluri pe care le joacă testosteronul la bărbați:

 • Încă de la faza embrionară, hormonul susține dezvoltarea organelor interne și externe, inclusiv a organelor reproductive, precum penisul și testiculele;
 • În perioada pubertății, testosteronul contribuie la schimbările majore precum modificarea vocii, creșterea părului în zona pubiană, pe față și în zona axilară;
 • La maturitate, testosteronul este asociat cu creșterea libidoului, masa musculară, forța și dezvoltarea maxilarului;
 • Testosteronul stimulează producția de globule albe, cu rol important în protejarea corpului de boli infecțioase;
 • Testosteronul contribuie la densitatea osoasă și distribuția grăsimii;
 • Pentru a se reproduce, bărbații au nevoie de spermă, implicit de un nivel crescut de testosteron.

În plus, acest hormon influențează starea de spirit, energia și libidoul. Nivelul optim de testosteron este sinonim cu o bună stare de spirit, concentrare și găsirea motivației. Testosteronul are, de asemenea, un rol important în reglarea producției de spermă și menținerea funcției erectile.

Cum se măsoară nivelul de testosteron? 

Cum se măsoară nivelul de testosteron? 

Metoda principală de măsurare a testosteronului sunt analizele de sânge, care oferă informații importante despre concentrația acestui hormon în circulația sangvină.

Valorile testosteronului se măsoară în nanograme pe decilitru de sânge (ng/dl). Analiza de sânge pentru testosteron implică recoltarea unei probe, de obicei, în prima parte a zilei, când nivelul hormonului este în general mai ridicat. Se măsoară atât testosteronul plasmatic (care e legat de proteine) cât și testosteronul liber (care este activ).

Alte metode de măsurare a testosteronului:

 • Testul de stimulare a hormonului luteinizant: măsoară nivelul LH, hormonul responsabil pentru stimularea producției de testosteron în testicule.
 • Testul de stimulare a hormonului eliberator de gonadotropină: evaluează răspunsul organismului la un hormon care stimulează eliberarea de LH și FSH.
 • Testul de stimulare a hormonilor hipotalamici și hipofizari: implică administrarea de substanțe pentru a evalua răspunsul sistemului hormonal.

Este important de spus că valorile de testosteron pot varia în funcție de vârsta bărbatului. În funcție de acestea, se determină dacă e necesară terapia cu testosteron sau nu.

Testosteron: valori normale la bărbați

Am aflat că nivelul testosteronului la bărbați atinge apogeul între 20 și 30 de ani, înregistrând o ușoară scădere după vârsta de 35 de ani (potrivit estimărilor, scăderea anuală este de aproximativ 1%). 

Iată care sunt valorile conform vârstei adulte:

 • Între 17 și 18 ani: 300-1200 ng/dl;
 • Între 19 și 49 de ani: 249-836 ng/dl;
 • De la 50 de ani în sus:193-740 ng/dl.

Unde mai pui că fără cantitățile optime de testosteron, bărbații pot să devină infertili, pentru că hormonul contribuie la dezvoltarea spermatozoizilor maturi?
De aceea, este foarte important să ne măsurăm – din când în când – nivelul de testosteron din corp și să căutăm soluțiile potrivite.

Terapia cu testosteron: ce este ea?

Interesul în jurul subiectului terapiei cu testosteron a crescut semnificativ, stârnindu-le curiozitatea bărbaților care caută modalități de a-și îmbunătăți calitatea vieții.

Terapia cu testosteron este folosită pentru a trata diferite afecțiuni asociate deficitului de hormon. Printre acestea le putem enumera pe cele cu tulburări ale funcției sexuale precum scăderea dorinței sexuale, probleme cu potența, oboseală cronică, anxietatea, depresia dar și pierderea masei musculară și slăbirea oaselor.

Totuși, terapia cu testosteron nu este lipsită de controverse, existând numeroase aspecte esențiale de luat în considerare înainte de a opta pentru acest tratament. 

Terapia cu testosteron: de câte feluri este?

Terapia cu testosteron: de câte feluri este?

Terapia cu testosteron reprezintă un proces menit să înlocuiască testosteronul pierdut din cauza afecțiunilor, leziunilor sau orhidectomiei, având ca scop restabilirea nivelului normal de hormoni în corp. 

Există diverse opțiuni de administrare a testosteronului, precum:

 • Plasturii cu testosteron reprezintă o metodă simplă și convenabilă, absorbind testosteronul într-un mod non-invaziv. Cu toate acestea, pot provoca iritații cutanate și necesită aplicare de mai multe ori pe zi, iar eficacitatea poate varia între pacienți.
 • Gelurile topice pe bază de testosteron oferă o altă opțiune comodă, dar aplicarea precisă este importantă pentru a evita răspândirea pe alte zone ale corpului, care poate duce la reacții adverse.
 • Plasturii bucali cu testosteron sunt mai puțin obișnuiți, necesitând aplicare pe gingii de două ori pe zi și pot prezenta riscul de a avea iritații gingivale.
 • Injecțiile intramusculare cu testosteron sunt printre cele mai folosite, administrate la fiecare zece săptămâni. Acestea sunt eficiente și accesibile, oferind rezultate vizibile într-un timp scurt.
 • Capsulele cu testosteron sunt o opțiune relativ nouă, administrare orală și, conform cercetărilor recente, par să nu afecteze ficatul, reprezentând o alternativă comodă.

Terapia cu testosteron: înlocuiește sau nu testosteronul pierdut?

Înlocuirea testosteronului pierdut poate aduce beneficii semnificative, inclusiv ameliorarea disfuncțiilor sexuale, creșterea masei musculare și îmbunătățirea stării de spirit.

Cu toate acestea, decizia de a apela la terapia cu testosteron nu trebuie luată cu ușurință. Riscurile și efectele secundare pot fi semnificative, iar aici mă refer la iritațiile cutanate în cazul gelurilor sau dificultăți în aplicarea plasturilor.

De asemenea, terapia cu testosteron nu este o soluție universal valabilă pentru toți. Răspunsul bărbaților poate varia considerabil, iar necesitatea reală a terapiei trebuie evaluată în contextul nevoilor fiecărui individ.

Terapia cu testosteron poate fi o armă valoroasă împotriva simptomelor asociate scăderii nivelului de testosteron. Este foarte important să fie abordată cu discernământ și sub supraveghere medicală pentru a minimiza eventualele riscuri.

Cum se poate crește testosteronul pe cale naturală?

Creșterea nivelului de testosteron în mod natural poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate, influențând pozitiv atât aspecte fizice, cât și aspecte ce țin de latura psihică.

Iată câteva strategii eficiente:

 • Exercițiul fizic: activitatea fizică moderată sau intensă stimulează producția de testosteron. Antrenamentele cu greutăți sunt deosebit de benefice. În plus, exercițiile fizice ajută potența.
 • Alimentație sănătoasă: o dietă echilibrată, bogată în proteine, grăsimi sănătoase și vitamine, contribuie la menținerea unui nivel optim de testosteron.
 • Somn odihnitor: lipsa somnului poate influența negativ nivelul de testosteron. Asigură-te că dormi suficient pentru a sprijini funcționarea hormonală.
 • Reducerea stresului: stresul cronic poate afecta negativ nivelul de testosteron. Tehnicile de gestionare a stresului, cum ar fi meditația sau yoga, pot avea un impact pozitiv.
 • Suplimentele naturale: pentru cei care doresc un ajutor de nădejde, Pops, un supliment natural pe bază de plante, poate juca un rol important. Cu ingrediente100% naturale, Pops contribuie la îmbunătățirea performanței sexuale și a nivelului de energie. De asemenea, oferă și un boost de încredere în propriile forțe. Din fericire, suplimentul se poate achiziționa cu ușurință, alături de alte pastile de potență în farmacii care se eliberează fără rețetă.

Terapia cu testosteron nu este singura soluție. Adoptarea unui stil de viață sănătos alături de suplimentele naturale poate fi cheia pentru menținerea unui nivel optim de testosteron și pentru menținerea unei stări generale de bine.

Lasă un răspuns