Perioada refractară a actului sexual

Perioada refractară a actului sexual: ce este și ce trebuie să știi despre ea

Știi cum e după ce faci sex, nu?

Ești leșinat, abia dacă mai poți să bei un pic de apă să faci un duș ca lumea, asta dacă nu adormi direct. Te simți vlăguit și nu mai vrei să mai faci nimic altceva.

De ce-ți spun lucrurile astea?

Pentru că am primit pe adresa redacției o întrebare interesantă la care am zis că răspund azi: ce este perioada refractară? Iar jumătate din răspunsul întrebării e mai sus.

Dar hai să explic pe îndelete că așa e frumos.

Ce este perioada refractară?

Din punct de vedere medical, perioada refractară sau perioada rezoluției este o perioadă de timp în care o celulă nervoasă sau o fibră musculară nu mai poate fi poate fi excitată indiferent de cât de puternică și intensă e stimularea. Perioada refractară se datorează faptului că celula trebuie să se recupereze și să își restabilească starea inițială după ce a fost excitată.

Mai mult, această perioadă este esențială pentru ca sistemul nervos și cel muscular să funcționeze corect și să evite supraexcitația, care poate duce la anumite leziuni și pierderea funcționalității.

Mai exact, perioada refractară se referă la perioada de post-orgasm și momentul în care ești gata să o iei de la capăt.

Tipuri de perioadă refractară

Așa cum există mai multe tipuri de orgasm la femei, așa există și mai multe tipuri de perioadă refractară, două mai exact:

  • perioada refractară absolută;
  • perioada refractară relativă.

Perioada refractară absolută este perioada în care o celulă nervoasă sau o fibră musculară este complet imposibil de a fi excitată, indiferent de intensitatea stimulării. E poate dura

Perioada refractară relativă, pe de altă parte, este perioada în care celula poate fi excitată, dar numai printr-o stimulare foarte intensă.

Știu la ce te gândești. Practic, dacă-i oferi partenerei tale un orgasm clitoridian și mai vrei să-i mai oferi unul că cine refuză un orgasm, o să fie nevoie să depui și mai mult efort ca ea să-l obțină. Bineînțeles, dacă vorbim despre perioada refractară relativă. În cazul celei absolute, indiferent de cât de ambițios ești tu, nu se va mai întâmpla nimic.

Același lucru se întâmplă și la tine, știi, nu? Uite unul dintre răspunsurile la întrebarea de ce nu se mai scoală la al doilea număr.

De ce este importantă perioada refractară?

Probabil ți-ai dat seama de ce.

Perioada refractară este importantă pentru ca sistemul nervos și cel muscular să funcționeze corect și să evite supraexcitația, așa cum ți-am spus mai sus. Supraexcitația poate sună sexy, însă organismul tău te-ar contrazice.

În plus, mai trebuie să știi că perioada refractară ajută celulele să se recupereze după ce au fost stimulate, astfel încât să fie pregătite să fie stimulate din nou. Peste o perioadă.

Gândește-te, dacă perioada refractară nu ar exista, celule nervoase și musculare ar fi expuse non-stop la supraexcitație. Acest fapt ar duce la oboseală constantă și leziuni.

Perioada refractară este diferită în funcție de sex?

Cred că ți-ai dat seama că perioada refractară se manifestă diferit atât la femei, cât și la bărbați. Bărbații au o perioadă refractară mult mai lungă față de femei datorită unor substanțe numite prostaglandine.

La femei știm toți cum stă situația. Ele mai vor. Și când le pornești…

Dacă te-a ajutat ce ți-am spus, nu uita să-i spui și prietenei/logodnicei/soției despre perioada refractară atunci când ea are chef de încă un număr, iar tu nu mai poți.

Succes!

Lasă un răspuns