Unul dintre lucrurile de care chiar nu trebuie să te temi ca bărbat este și andropauza sau menopauza la bărbați, așa cum mai este ea numită. De ce să nu te temi de ea? Pentru că este inevitabilă.
Acestea fiind zise, poate că simptomele andropauzei nu sunt printre cele mai plăcute, dar există soluții pentru ele, mai ales dacă vei alege produsele potrivite. Află mai multe despre acest proces perfect natural și te vei simți mai pregătit atunci când se va întâmpla.
Treci deja prin andropauză? Atunci clar, acest articol este pentru tine!
Cuprins
Ce este andropauza?
Pe scurt, andropauza este reprezentată de o serie de schimbări prin care va trece corpul bărbatului, pe măsură ce nivelul hormonilor masculini scade.
Acest fenomen este perfect natural și este asociat cu înaintarea în vârstă. Este posibil să te confrunți cu astfel de simptome și dacă ești destul de tânăr, dar în acest caz este posibil să suferi de alte afecțiuni. De exemplu, scăderea nivelului de testosteron poate fi cauzată și de hipogonadism, o afecțiune ce apare din cauza infecțiilor sau leziunilor. Dacă simți că ceva este în neregulă, îți recomand cu căldură o vizită la urolog sau androlog.
Nu există o vârstă anume pentru andropauză la bărbați, dar de obicei vor fi afectați bărbații care au trecut de 50 de ani. Totuși, fiecare organism este diferit, deci pot apărea și fluctuații.
Merită menționat și faptul că menopauza masculină este destul de diferită de cea feminină. În cazul femeilor, se termină ovulația și se oprește complet producția de hormoni, de obicei pe parcursul unei perioade destul de scurte. La bărbați, producția de testosteron scade pe o perioadă de mai mulți ani, fără consecințe la fel de clare. De asemenea, nu toți bărbații trec prin andropauză. Și cei care trec nu vor avea neapărat aceleași simptome.
Andropauza: cauze

Așa cum îți spuneam și mai sus, principalul vinovat este testosteronul. Sau, mai exact, lipsa lui. După o anumită vârstă, corpul bărbatului nu mai produce aceeași cantitate de testosteron, dar în același timp produce un altul: globulina de legare a hormonilor sexuali. Află care sunt alimentele care scad testosteronul.
Acest hormon extrage testosteronul care ți-a mai rămas din sânge, deci nu-l mai poți folosi. Țesuturile care aveau nevoie de testosteron nu mai primesc o cantitate suficientă și astfel ți se schimbă nu doar fizicul, ci și comportamentul.
Manifestările andropauzei
Vreau să fie foarte clar, dacă te confrunți sau urmează să te confrunți cu andropauza, asta categoric nu însemnă că o să simți pe pielea ta toate simptomele descrise mai jos. E posibil să nu resimți niciuna, câteva sau pe toate. Eu îți povestesc despre majoritatea ca să nu te ia nimic prin surprindere.
Pe măsură ce andropauza își intră în drepturi, vei resimți atât probleme fizice, cât și psihologice sau de natură sexuală. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, acestea cel mai probabil se vor agrava. Lista de simptome poate include:
- Oboseală;
- Lipsa libidoului. De câte ori faci sex acum? Cel mai probabil numărul partidelor va scădea;
- Scăderea densității osoase;
- Depresie;
- Disfuncții erectile. Stai liniștit, te ajut cu remedii pentru erecție slabă;
- Lipsa motivației și a încrederii în sine;
- Dificultăți de concentrare;
- Creștere în greutate;
- Reducerea masei musculare și slăbiciune musculară;
- Infertilitate;
- Bufeuri. Da, există și bufeuri la bărbați;
- Transpirație excesivă;
- Iritabilitate și schimbări bruște de dispoziție;
- Pierderea părului de pe corp sau de pe cap;
- Scăderea dimensiunilor testiculelor;
- Sâni umflați sau sensibili. E posibil ca pectoralii pentru care ai tras la sală să-și piardă puțin din fermitate.
Dacă resimți oricare din aceste simptome și constați că ai nevoie de ajutor, programează o vizită la medic. În urma unei examinări fizice, a analizelor de sânge sau a anamnezei, vei putea primi un diagnostic.
Ce impact are andropauza asupra vieții sexuale?
Gândește-te că ai toate simptomele de mai sus. Mai ai chef de sex? Lăsând gluma la o parte, atât factorii fizici, cât și cei psihologici pot duce la scăderea potenței, fapt pe care-l vei observa atât tu, cât și partenera. Din fericire, există mai multe rețete pentru potență, dar și alte strategii pe care le poți utiliza. Află mai multe din cele ce urmează.
Cum poți combate simptomele andropauzei?
Așa cum îți spuneam și în introducere, andropauza nu este un fenomen cu care poți lupta, pentru că se va produce oricum. Pe de altă parte, poți învăța cum să trăiești cu ea și cum să-i gestionezi efectele. În general, andropauza nu necesită tratamente, doar în cazurile în care îți afectează viața de zi cu zi.
Uite ce mă gândesc să fac eu, și ce recomandă specialiștii. Sper că una sau mai multe dintre ideile următoare îți vor fi și ție de ajutor:
Un stil de viață sănătos
Părerea mea este că ar fi bine să ai un stil de viață sănătos și dacă nu treci prin andropauză, dar poate acesta este imboldul de care aveai nevoie. Nu aștepta această recomandare neapărat de la medic. Te poți apuca de o dietă mai sănătoasă, poți include exercițiile fizice regulat în rutina ta, te poți asigura că dormi cel puțin șapte sau opt ore pe noapte și poți recurge la diverse strategii de gestionare a stresului.
Tratează depresia
Bărbații nu plâng! Și, chiar dacă sunt triști, de preferat este să nu o arate. Această mentalitate toxică îi determină pe reprezentanții sexului puternic să nu apeleze niciodată la ajutor, chiar dacă au nevoie de el. Depresia este o boală, nu un moft. Dacă te confrunți cu stări de depresie sau poate de anxietate, ai tot dreptul să ceri și să primești ajutor.
Un medic îți va putea recomanda un tratament cu antidepresive sau terapie.
Încearcă terapia de substituție hormonală
Această variantă este deseori recomandată femeilor aflate la menopauză, dar este, fără doar și poate, o opțiune de tratament viabilă și pentru bărbați. Țin să te atenționez: tratamentul este privit drept controversat, deoarece testosteronul sintetic poate avea și efecte secundare dăunătoare, de pildă creșterea riscului de boli de inimă sau agravarea cancerului de prostată.
Pe de altă parte, terapia de substituție hormonală are potențialul de a ameliora depresia, oboseala cronică și scăderea libidoului. Așadar, merită încercată? Mai bine discuți cu medicul asta. E posibil să-ți recomande plasturi, geluri, capsule sau chiar injecții cu testosteron.
Încearcă suplimentele naturale
O altă variantă, mai puțin invazivă și cu efecte secundare inexistente sau oricum mult mai puțin severe, este administrarea suplimentelor naturale. Tratamentul naturist pentru andropauză poate reduce simptomele cu care ai de-a face sau îți poate oferi o mână de ajutor în situațiile speciale, să zicem.
În ceea ce privește problemele cu potența, ne referim inclusiv la utilizarea produselor noastre pe bază de ingrediente naturale. Încearcă varianta cu 4, 12 sau 20 de capsule, în funcție de severitatea afecțiunii. În 30 de minute pastila, își face efectul și tu te vei bucura de o erecție sănătoasă și puternică.
Capul sus și ai încredere că va fi mai bine, mai ales dacă ai ales varianta de tratament potrivită.