Ai auzit vreodată un prieten care să zică: mi-e frică să fac sex?
Nici eu.
Cum ziceam și în articolele trecute, la fel ca discuția despre mărimea penisului, frica de sex nu prea e subiect de vorbit la bere între bărbați.
Așa că, m-am hotărât să-ți spun eu ce știu despre frica de sex, mai ales că m-am lovit de ea în tinerețe când schimbam partenerele mai des decât ar trebui. Până când nu am avut ce să schimb.
Cuprins
Ce este frica de sex sau genofobia și care sunt simptomele
Știai că frica excesivă de sex sau de sexualitate are un nume, mai exact, genofobia?
Ea apare în urma unor experiențe traumatice, transformând perspectiva și schimbând percepția despre sex într-una negativă. Pe termen lung, frica de sex afectează capacitatea unei persoane de a avea relații sexuale normale și sănătoase.
Simptomele genofobiei includ stări de anxietate și frică înainte, pe timpul duratei partidei de sex și după, dacă actul sexual este consumat. Frica de sex poate fi una dintre cauzele lipsei erecției, de exemplu.
În cele mai multe cazuri, frica de sex este sinonimă cu probleme ce țin de excitarea sexuală, cel în cauză încearcă evite activitățile de natură sexuală sau chiar dacă face sex, îi e greu să-și mențină erecția și să se bucure de act în sine.
De ce îți e frică de sex?
Ca bărbat, poate să-ți fie frică de sex din mai multe motive:
- ai probleme cu încrederea în sine,
- ai probleme cu încrederea în partener,
- ai probleme fizice,
- probleme emoționale.
Frica de a nu se potrivi sau de a nu se performa la nivelul așteptărilor poate fi o sursă de anxietate sexuală pentru mulți bărbați. De asemenea, problemele fizice, cum ar fi disfuncția erectilă, pot cauza frică și anxietate. Impotența funcțională, la fel.
Anumite experiențe negative din trecut, cum ar fi eșecul sau respingerea contribuie la frica de a face sex.
E perfect normal să-ți fie frică sau să fii anxios atunci când vine vorba de sex, mai ales dacă ai avut experiențe neplăcute în trecut.
Eu, de exemplu, am avut perioade și perioade.
Adică aveam săptămâni în care împărțeam patul cu cel puțin 3 femei diferite. Însă, după ce am avut experiențe neplăcute, adică probleme cu erecția, nu am mai avut chef de sex așa nebun. Când te privește femeia de parcă nu ești în stare nimic și nici nu vei fi vreodată, îți cam piere.
Și, de atunci, a început să-mi fie frică de sex. Pentru că, dacă aș fi vrut să fac sex, partenera mea ar fi descoperit că nu sunt în stare de nimic.
Am mers pe sistemul evită cât poți mult și bine, până actuala soție m-a descusut și m-a ajutat să trec peste problemă.
Cum tratezi teama de sex?
Este foarte important, înainte de toate, să recunoști că ai o problemă. Prima dată față de tine, apoi față de parteneră, dacă ai. Apoi, caută ajutor specializat pentru că teama de a face sex îți afectează calitatea vieții.
Terapia cognitiv-comportamentală, terapia de expunere sau alte forme de terapie pentru frică și anxietate te pot ajuta să identifici cauzele și să găsești soluții eficiente pentru această problemă. Cum?
Terapia te poate ajuta să-ți gestionezi frica și anxietatea față de sex. Mai mult, îți schimbă perspectiva în bine față de tine și, în timp te ajută să ai relații sexuale normale și sănătoase.
Și, dacă nu ești sigur pe erecția ta, schimbă-ți stilul de viață. Poți încerca și metode de relaxare, cum ar fi respirația în patru timpi sau yoga, dacă nu vrei să mergi la sală să ridici de fiare. În același timp, poți încerca și o pastilă potență pe bază de plante. Ca să-ți redobândești încrederea în tine.
Nu lăsa frica de sex să-ți afecteze viața.