De ce plânge după sex disforie postcoitală

Partenera ta plânge după sex? 5 motive posibile

Am pățit ca partenera mea să plângă și în timpul sexului, și după ce am terminat partida. Și m-am speriat destul de tare. Eram la începutul vieții mele sexuale și starea de confuzie mi s-a accentuat când mi-am văzut iubita cu lacrimi pe obraz.

Am vorbit despre asta cu ea și am aflat ce s-a întâmplat. Și a fost bine că s-a întâmplat așa pentru că mi se întâmplă uneori la fel cu actuala mea soție.

Ești îngrijorat că partenera ta plânge după sex și te temi că e vina ta?

Atunci, acest articol este pentru tine dacă te-ai confruntat cu această experiență neașteptată. Aparent, e o experiență destul de comună și există câteva motive care o explică.

De ce plâng unele femei după orgasm

Disforia postcoitală e o reacție emoțională puternică care apare după ce ai făcut sex cu cineva. Da, poate să ți se întâmple și ție, chiar dacă ești bărbat. Dar ce înseamnă această disforie postcoitală? E tristețe combinată cu alte emoții puternice (în cazul soției mele, de exemplu, bucurie) care au la bază vulnerabilitatea.

Dacă stai bine să te gândești, faptul că ești gol în fața altei persoane și total vulnerabil din toate punctele de vedere poate să te facă să te copleșească.

Disforie sau de ce plânge după sex

Așa că, după orgasm, după acel cocktail puternic de emoții, unele femei pot să plângă sau să râdă necontrolat. Iar noi, bărbații, ne mirăm și încercăm să ne dăm seama ce naiba se întâmplă. Pun pariu că și ție ți s-a întâmplat același lucru măcar o dată. Pe lângă această disforie postcoitală, mai sunt motive pentru care partenera ta poate să plângă/lăcrimeze pe durata partidei de sex. Uite ce am aflat după ce m-am documentat pe subiect.

Hormonii și emoțiile

Unul dintre motivele pentru care femeile plâng după orgasm este eliberarea unor substanțe chimice, inclusiv endorfinele și oxitocina, cunoscute ca ,,hormonii fericirii’’. Acești hormoni intensifică emoțiile și iată cum începe partenera ta să plângă necontrolat.

De asemenea, sexul poate fi o experiență foarte intimă și emoționantă, ceea ce ar putea accentua aceste sentimente.

Traumele din trecut duc la plâns după sex

Dacă partenera ta a suferit o traumă în trecut alături de alt partener, sexul ar putea declanșa o reacție emoțională puternică. Acest lucru ar putea fi cauzat de amintirile asociate cu trauma sau durerea, sau de faptul că sexul poate aduce la suprafață emoții puternice care au fost suprimate. Da, e cumva asemănător cu problemele psihologice care afectează erecția la bărbați.

Stresul și anxietatea

Atunci când ești stresat sau anxios, corpul tău produce hormoni de stres, cum ar fi cortizolul, care afectează nivelurile de serotonină și dopamină. Aceste substanțe chimice pot afecta starea de spirit și emoțiile partenerei tale, ceea ce ar putea duce la plâns după sex.

Are o perioadă mai stresantă la muncă? S-a certat cu cea mai bună prietenă sau cum părinții și nu știe cum să gestioneze situația? Asta poate să afecteze și partidele voastre din dormitor, chiar și cheful de sex.

Plâns după sex

Și un alt aspect pe care nu vreau să-l uit e și anxietatea femeii legată de actul sexual. E asemănătoare cu anxietatea sexuală la bărbați, dar e legată mai mult de estetică, de faptul că nu arată conform standardelor. Da, femeile sunt foarte afectate de acest aspect și sunt extrem de anxioase, fapt ce le poate face să plângă incontrolabil. Desigur, este o emoție reprimată, ce să-i faci…

Depresia și lacrimile după sex

Depresia afectează starea de spirit și emoțiile, ceea ce ar putea duce la plâns după sex. Partenera ta e tristă, nu mai vrea să te simtă aproape și atunci când, cu chiu cu vai, reușiți să faceți ceva în dormitor, îi vezi lacrimile șiroind pe obraji. Nu e plăcut, știu.

Însă, în cazul ăsta, îți recomand să fii alături de ea și să o îndrumi spre un terapeut pentru a o ajuta să-și gestioneze mai bine simptomele.

Schimbările hormonale

Schimbările hormonale, cum ar fi cele care apar în timpul sarcinii sau menopauzei, ar putea provoca o reacție emoțională mai puternică după sex. Este important ca partenera ta să discute cu un specialist și, în urma unor analize, să primească, dacă este cazul un tratament corespunzător.

Mai trebuie să iei în considerare și alte motive, cum ar fi:

  • necesitatea de a elibera tensiunea acumulată,
  • uscăciunea vaginală din cauza lubrifierii insuficientă,
  • vaginism (disfuncție sexuală care este caracterizată prin contracții involuntare la nivelul mușchilor perineali și ai coapselor, în acest caz penetrarea fiind deosebit de dureroasă).

Partenera ta plânge după sex: concluzii

Indiferent de motivul plânsului după sex al partenerei tale, este important să nu judeci sau să o faci să se simtă rușinată. Acest lucru este perfect normal și este recomandat să vorbiți cu un specialist în planificare familială sau un terapeut, după caz.

Din câte ai văzut, plânsul după sex este o experiență normală și comună, dat fiind motivele de mai sus. O dată în viață cel puțin o să verși și tu câteva lacrimi, indiferent că-ți place sau nu.

Important este să comunicați tot timpul deschis și sincer între voi și nu vă sfiiți să fiți vulnerabili unul cu altul.

Lasă un răspuns