Tu ești gelos?
Eu sunt. Uneori. Chiar dacă pe parcursul timpului m-am mai liniștit, în tinerețe făceam crize urâte.
Așa sunt eu mai posesiv. Dar asta nu înseamnă că e neapărat bine și sănătos pentru relația în care sunt.
De asta am zis că azi aș vrea să vorbesc cu tine despre ce este gelozia la bărbați și cum ai putea s-o gestionezi. Tocmai pentru că nu e un lucru ușor. E ceva dificil și dacă nici nu obișnuiești să vorbești cu soția sau partenera, atunci s-ar putea să-ți fie de două ori mai greu.
Stai liniștit, nu trebuie să-mi recunoști mie că ești gelos, trebuie să recunoști față de tine. Apoi să vezi cum o duci la capăt.
Înainte, vreau să vorbim mai direct despre ea, gelozia, sentimentul care-ți mănâncă sufletul și de care e posibil să nu fii conștient.
Cuprins
Ce este gelozia la bărbați?
O emoție complexă formată din teama de abandon, furie și umilință, gelozia apare atunci când relația în care ești pare a fi amenințată de o a treia persoană. Atât la bărbați cât și la femei, gelozia poate fi declanșată de diferite situații, cum ar fi atenția acordată de partener altor indivizi, suspiciuni de infidelitate sau temeri legate de competiție.
Gelozia afectează pe termen lung echilibrul relației de cuplu, stima de sine și bunăstarea generală atât a partenerului care se simte trădat, cât și a celuilalt.
Care sunt cauzele geloziei la bărbați?
Soția mea lucra la un moment dat la bancă, direct cu clienții. Îți dai seama că acolo veneau o grămadă de oameni și nu de puține ori mi-a mărturisit că mai mulți tipi au invitat-o la cafea cu motivul că nu înțeleg prea bine serviciile bancare. Știi și tu cum e.
Cred că nu mai e nevoie să-ți spun că am înnebunit în momentul ăla, chiar dacă trecusem de nesiguranțe, știam cum să satisfac o femeie, îmi cunoșteam soția. Însă numai gândul că altul ar putea să aibă parte de atenția ei m-a făcut să am o criză.
Asta a fost în cazul meu.
Însă există și alți factori care pot contribui la dezvoltarea geloziei la bărbați.
Nesiguranță emoțională
Uneori, bărbații care se confruntă cu gelozia pot avea o încredere scăzută în sine și pot fi nesiguri în privința valorii lor într-o relație. Această nesiguranță poate alimenta temerile și suspiciunile legate de infidelitate sau competiție.
Scurt pe doi, cam ce aveam și eu. O stimă de sine scăzută de la probleme cu potența din trecut ca să nu mai spun de anxietatea de performanță pe care sunt convins că ai experimentat-o și tu măcar o dată în viață.
Experiențe traumatizante din trecut
Bărbații care au trecut prin relații anterioare în care au fost înșelați sau în care au simțit că au fost în competiție constantă pot dezvolta o gelozie excesivă în relațiile viitoare.
Eu nu o bifez pe asta pentru că am fost player în trecut. Nu am avut relații serioase, am fost mai mult friends with benefits. Însă da, relațiile de genul ăsta pot afecta grav legătura pe care o ai în prezent.
Modelarea comportamentului
Exemplele de gelozie din familie sau din mediul în care bărbații au crescut pot influența modul în care aceștia percep și gestionează gelozia în propriile lor relații. Probabil ți-ai dat seama că părinții și relația pe care au avut-o te-a influențat și o să te influențeze mult și bine.
A fost toxică relația dintre ai tăi? Cu atât mai rău, s-ar putea să-ți fie greu să te debarasezi de exemplele negative, mai ales dacă nici nu le conștientizezi.
Cum ții gelozia în frâu
Aici e aici.
Gelozia apare de cele mai multe ori din cauza problemelor de comunicare, a nesiguranțelor sau efectiv a tiparelor din familie. E bine să conștientizezi chestia asta și să încerci să vorbești în primă fază cu partenera ta apoi cu un terapeut.
Uite ce am făcut eu.
Am comunicat deschis cu soția mea
Deschis. Chiar dacă asta s-a întâmplat după mulți ani. Am recunoscut că sunt gelos, am făcut crize dar după aceea i-am zis de nesiguranțele mele (nu cu multe cuvinte că sunt bărbat, totuși). Însă, datorită faptului că i-am zis direct că nu vreau s-o pierd, adică am fost sincer și deschis ne-a ajutat să găsim soluții pentru a depăși problemele.
Mi-am construit stima de sine
Dezvoltarea unei stime de sine sănătoase poate reduce tendința de a fi gelos în mod excesiv. Și asta am făcut eu. Iar sportul m-a ajutat enorm.
Așa că încearcă să te concentrezi pe dezvoltarea propriilor tale interese și pasiuni, învață să te apreciezi și să ai încredere în calitățile și valorile tale. O să vezi o diferență mare de percepție.
Autocunoaștere și autocontrol
Învață să recunoști semnele de gelozie înainte ca aceasta să se intensifice. Fii conștient de gândurile și emoțiile tale și încearcă să le gestionezi într-un mod sănătos. Exersează autocontrolul și îndreaptă-ți atenția către soluții constructive în loc să reacționezi impulsiv.
Pe mine m-a ajutat enorm treaba asta.
În final, îți mai spun doar atât: gelozia e destul de greu de gestionat însă nu imposibil. Plus că trebuie să faci un mic efort. Apoi totul va fi floare la ureche.