Când vorbim de apetit sexual, vorbim de libido. Adică, mai pe scurt, atunci când ai chef de sex.
Dorința sexuală e un aspect important al vieții intime în cuplu. De asta e bine să analizezi situația în detaliu uneori. Mă refer la creșterea libidoului sau scăderea lui.
Este perfect normal să-ți pui întrebări din când în când despre nivelul libidoului tău și să vrei să înțelegi dacă acesta se încadrează în limitele normale sau necesită o atenție specială. De ce zic asta?
Pentru că dacă ai apetitul sexual scăzut, automat sunt reduse șansele de intimitate în cuplu iar pe termen lung nu este neapărat sănătos nici pentru tine, nici pentru familia ta.
Practic, azi vreau să explorăm împreună diferite aspecte ale apetitului sexual precum și cauzele apetitului sexual scăzut și alte informații valoroase pentru a te ajuta să-ți înțelegi mai bine propria sexualitate. Probabil vei descoperi semne care te vor ajuta să dobândești o perspectivă mai clară asupra acestui aspect al vieții tale.
Cuprins
Cauzele apetitului sexual scăzut
Libidoul sau dorința sexuală devine ceva foarte sensibil și uneori greu de prins mai ales când înaintezi în vârstă, ești în relația actuală de prea mult timp sau efectiv ai dezechilibre hormonale.
Ideea e că mai sunt și alți factori care trebuie menționați.
Cum oscilează apetitul sexual pe parcursul zilei
Este important să înțelegi că nivelul de dorință sexuală variază de la persoană la persoană și poate fi influențat.
Poate exista o variație naturală a apetitului sexual în timp, în funcție de diverse circumstanțe precum starea de sănătate, nivelul de stres, medicația, hormonii și alți factori individuali. Nu există un nivel ,,normal’’ universal al apetitului sexual, ci mai degrabă un spectru larg în care fiecare individ se încadrează într-o manieră unică.
Gândește-te așa: dacă mergi la sală mai des, sunt șanse ca libidoul tău să fie în creștere pentru că activitatea fizică intensă duce la creșterea nivelului de testosteron.
În același timp, libidoul tău poate să fie la nivelul mării din cauza faptului că ai început să consumi prea multe alimente care scad testosteronul. Așa că nu poți da vina doar pe o chestie, de obicei sunt mai mulți factori de luat în considerare.
Apetitul sexual scăzut și comunicarea în relație
Relația pe care o ai cu partenera joacă un rol important în modul în care percepi și trăiești apetitul sexual. E clar că dacă vă certați tot timpul sau sunteți în competiție, nici dorința sexuală s-ar putea să nu fie la nivelul 10.
Ce știu eu de la mine din relație este că trebuie să comunici sincer și deschis (clișeu, știu) pentru a-ți înțelege și împărtăși nevoile, dorințele și așteptările sexuale. Și de a le înțelege și pe ale ei.
Discuțiile despre dorințele sexuale și despre modul în care te simți în legătură cu nivelul tău de dorință pot fi benefice în îmbunătățirea înțelegerii reciproce și găsirea unor soluții comune în cazul în care există diferențe semnificative în apetitul sexual.
Apetitul sexual scăzut și factorii de mediu
Ți-am tot zis de factori și cum influențează ei libidoul. Ei bine, stilul de viață, nivelul de stres, alimentația, nivelul de activitate fizică și obiceiurile de somn joacă un rol mai mult decât important în ceea ce privește dorința sexuală.
Pe scurt, nu prea o să ai chef de sex dacă nu te odihnești suficient, dacă ai probleme la serviciu sau probleme cu potența. Îți garantez. Așa că, dacă vezi că apetitul tău sexual scade, fii atent la acești factori și adresează-ți următoarele întrebări:
- Sunt satisfăcut de jobul din prezent?
- Consum alimente care afectează potența?
- Fac suficientă mișcare?
- Mă înțeleg bine cu partenera mea?
Fii sincer cu tine atunci când îți răspunzi la întrebările acestea și poți porni de acolo.
Anxietatea de performanță și apetitul sexual scăzut
Ai avut probleme în trecut în ceea ce privește durata partidelor de sex? Și de acolo a înflorit o frumoasă anxietate de performanță? Atunci uite un motiv pentru care libidoul tău e mai tot timpul scăzut.
Îți recomand să discuți deschis cu partenera ta actuală despre asta și, mai mult să mergi la un psiholog să vorbești despre problemele psihologice care afectează erecția.
Știu, e greu, e inconfortabil însă pe termen lung e singura modalitate sănătoasă de a trece cu bine peste problemă.
În final, îți mai spun doar că e important să nu cazi în extrema cealaltă. Adică să crezi că cea mai bună variantă e să ai chef de sex mereu. Nu e. Important e echilibrul. Așa că fii atent la aspectele menționate mai sus, fii sincer față de tine și nu în ultimul rând discută cu partenera ta.